top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHeinrike Bergmans

Je lichaam luistert altijd mee

Heb jij er al eens bij stilgestaan dat je lichaam altijd bij je is? Deze ochtend toen je opstond, straks als je gaat eten en vanavond als je gaat slapen. Op de achtergrond voert het honderden processen uit waar jij je niet bewust van bent zoals ademen (en ja, ga maar eens met je aandacht naar je ademhaling), verteren, verwerken, energiedistributie, hormoonproductie, enz. En in die drukke activiteiten die het uitvoert, luistert het constant naar wat jij denkt en voelt.


Stel je voor dat jij jezelf eens zou volgen, een hele dag lang, en al de gedachten die door je heen gaan, zou noteren. Wat denk je dat jij zou vaststellen? Loop even mee in het leven van één van mijn cliënten.


Jo zit vaak in de auto om van het ene productiebedrijf binnen de groep naar het andere te rijden. Voor hem is persoonlijk contact met zijn medewerkers belangrijk. Dan kan hij de sfeer voelen zegt hij. Alleen de files worden als maar langer, de wegen zitten vol en het kost hem veel tijd om dit te doen. Hij vindt het verspilde tijd en jaagt zich op want de file is altijd in de richting die hij op dat moment moet uitrijden. Dan vloekt hij in de auto waarom hij weer moet stil staan, dat zijn planning niet goed loopt. Wanneer gaat dit land eindelijk eens iets doen om dit op te lossen. Als hij toch maar eens al die tijd in iets anders zou kunnen steken, dat zou hem een productiever gevoel geven.
Ondertussen heeft Jo een maagzweer gekregen ondanks het feit dat hij gezond eet en regelmatig probeert te sporten. Waar Jo zich niet van bewust is, is dat zijn lichaam luistert telkens als hij vloekt en zich opjaagt in zaken die hij alleen niet kan veranderen. Dat zijn lichaam alles opnieuw herbeleeft als hij 's avonds zijn verhaal nog eens vertelt tegen zijn vrouw.


Jo heeft bewust gekozen om niet te lijden onder de file maar de leiding over zichzelf te nemen op die momenten.


Waar Jo zich nu wel van bewust is, is dat vloeken en zich afreageren een stressreactie oproept in zijn lichaam waarbij energie vrij komt die hij fysiek niet opgebruikt in de file. Want dat is de bedoeling van een stressreactie, het lichaam per direct van energie voorzien. En dat dit zijn immuniteit telkens voor enkele uren onderdrukt want het lichaam krijgt het signaal om te vechten tegen een buitenwereld en dan is de eigen binnenwereld niet zo belangrijk.


Jo heeft bewust gekozen om niet te lijden onder de file maar de leiding over zichzelf te nemen op die momenten. Vanuit zijn eigen creativiteit heeft hij bedacht dat hij die tijd nu zinvoller kan invullen door een luisterboek op te zetten, zijn playlist op Spotify mee te zingen of om te luisteren naar de Podcasts van zijn favorieten. En als hij dan toch stil staat, dan doet hij stretch oefeningen voor zijn nek en armen of ademt hij zichzelf rustig. Komt het gevoel van productiever te willen zijn naar boven, dan begint hij al te bellen om onderwerpen door te spreken.


Zijn collega's en vrouw hebben hem laten weten dat de nieuwe Jo veel opgewekter is dan de vorige.59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page