top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHeinrike Bergmans

Holding Space

De kracht van een succesvolle ont-moeting is de kunst om vanuit je eigen ruimte, veiligheid te bieden voor jezelf en daardoor voor de ander, ongeacht wat er gebeurt.
De basisprincipes

1. Geef mensen toestemming om op hun eigen intuïtie en wijsheid te vertrouwen

Binnen Sarafijn is dit een basisprincipe. Het lichaam en de persoon heeft een eigen wijsheid, soms voor de persoon zelf nog onbekend. Maar door voor veiligheid te zorgen, stapt deze wijsheid naar voren en ont-dekken mensen letterlijk dat ze in staat zijn om aan te voelen waar het 'echt' om gaat.


2. Beperk de informatie tot wat mensen aankunnen

Het proces begrijpen is een belangrijke stap voor herkenning en erkenning. Een overload aan informatie doet afhaken. Doseren en invoelen wat echt speelt, is key.


3. Geef de ander de eigen macht, laat hen dat ervaren

Voor elke persoon is het belangrijk om te ervaren en te voelen waar de eigen grenzen liggen, deze te bewaken en ze aan te geven wanneer dat nodig is. Macht betekent dat je zelf keuzes maakt én daar ook de verantwoordelijkheid voor draagt. Net door dit zelf te kunnen doen, ervaar je een immense innerlijke kracht om eigen-machtig te zijn en dit zelfs in onmacht.


4. Hou je eigen ego er buiten

Om je actiënten echt tot eigen macht en empowerment te laten komen, is belangrijk te begrijpen dat wat jij doet het fasciliteren van een proces is. Het gaat niet om jou als practitioner, coach of teacher. Jij bent het niet die de verandering realiseert voor de ander, dat doet de ander zelf. Jij bent ook niet degene die de weerstand in stand houdt, ook dat is de ander zelf. Je eigen succes hangt niet van de ander af maar van jezelf, wat jij belangrijk vindt en hoe jij dit in de wereld zet. Wordt er in een coaching of sessie een kleine stap vooruit gezet of net een mega stap, dan IS dit wat het is.


5. Zorg voor een atmosfeer waar mogen falen veilig voelt

Er is maar één manier om te leren, en dat is durven falen. Als kind ben je honderden keren gevallen voor je in staat was om vlot te stappen en daarna te lopen. De kracht zit erin om telkens als je valt, terug recht te staan. Enkel door de actie leer je wat veranderen is en hoe je kan verfijnen om te komen waar je wilt zijn, ongeacht of dit mentaal, emotioneel of fysiek is. Alles is met elkaar verbonden. Vandaar dat een open geest nodig is waarbij falen als een normaal onderdeel van leren wordt gezien. Als je de veiligheid voelt dat dit OK is, dan durf je ook echt te experimenteren en volgende stappen te zetten.

6. Contain complexe en moeilijke emoties op zo een manier dat ze stap voor stap vanuit veiligheid verwerkt kunnen worden

Voor een coachee of actiënt in staat is om moeilijke of complexe emoties te 'verteren' en te verwerken, is het nodig dat er een sterke innerlijke basis van veiligheid is. De veiligheid dat, wat ook naar boven komt op emotioneel vlak, behapbaar en verteerbaar is. Deze veiligheid kan systematisch door training opgebouwd worden. Het is echter ook mogelijk dat de coach of practitioner vanuit hartcoherentie zo'n sterk electromagnetisch veld neerzet, dan dit de nodige veiligheid biedt voor verwerking. Door de juiste vraagstelling wordt het proces begeleid om stap voor stap inzicht te krijgen in wat er speelt en emotionele verwerking ervan mogelijk te maken.


7. Zorg voor openheid zodat er ruimte is voor andere beslissingen en ervaringen

Vanuit intuïtie kunnen totaal nieuwe wegen naar boven komen waar zelfs jij als coach of practitioner nog niet eens aan gedacht hebt. Ontvang ze en ga mee op ont-dekking wat dit voor nieuwe mogelijkheden kan bieden.


8. Zie de kracht in de ander wanneer die er geen voeling meer mee heeft

Door dieper te kijken en op zoek te gaan naar de kracht die achter de pijn zit, het onontgonnen potentieel dat bedekt ligt onder onverwerkte emoties en belemmerende gedachten, creëer je mee de ruimte voor verandering. Achter de wolken schijnt altijd de zon. Achter de pijn is het fijn.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page